Perenjam (met een beetje appel)

Vorige week heb ik dus aardbei-muntjam gemaakt en blijkbaar had ik de smaak te pakken want ik wilde nog meer jam maken. Bij de Action vond ik een jampakketje. Daarin zaten twee kleine potjes, afbindlint, stukjes stof met ruitjes en een receptenboekje. In dat boekje stond perenjam. In de tekst eronder zag ik dat het lekker is bij kaas. Kijk, dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen.

Omdat ik te weinig peren had, heb ik een halve appel toegevoegd. Die bleef wel wat harder maar wat mij betreft is het erg lekker. Wil je dat niet, dan moet je in totaal 800 gram peer gebruiken.

2014-04-05 13.14.12Perenjam

Recept

  • 700 gr rijpe peren
  • 100 gr rijpe appel
  • 500 gr geleisuiker speciaal
  • sap van een citroen
  • 1/2 tl gemberpoeder

Steriliseer de potten. Hoe je dat doet, lees je bij de aardbei-muntjam.

Schil de peren en appels en haal de klokhuizen eruit. Snijd in stukjes.

Doe alle ingrediënten in een grote pan en meng het goed. De vruchten moeten goed bedekt zijn met de suiker.

Breng al roerend aan de kook en laat 4 minuten flink doorkoken. Het moet goed borrelen. Blijf roeren.

Test of de jam goed is door vloeibare jam op een koud bord te druppelen. Als het stolt is de jam goed.

Vul de potten tot bijna onder de rand met de jam.

Sluit de potten direct af en zet op hun kop. Zo trekt de deksel vacuüm. Ongeopend kun je de jam nu ongeveer een jaar bewaren.

Laat de jam afkoelen en zet de potten weer rechtop.

Enjoy!

Plaats een reactie